Ingredients
400 g fresh quality tuna
1 spring onion, finely sliced in rounds
Dressing
½ tsp crushed black peppercorns
½ tsp mustard powder
¼ small red onion, finely grated
¼ tbsp sesame oil
40ml olive oil
60ml rice wine vinegar
60ml soy sauce
40g palm sugar
5g wasabi paste
Souse :
To make the dressing, combine the pepper, mustard powder and grated onion in a mortar to form a paste. Transfer to a mixing bowl. Combine the sesame and olive oils together with the vinegar and soy. Add to the paste and whisk together. Put the palm sugar in a small saucepan with a dash of water and caramelise until a golden brown. Add 25ml of water to stop the caramelisation. Slowly add the caramelised sugar to the dressing. Mix the wasabi paste with two tablespoons of the dressing and whisk until smooth. Add it to the dressing and whisk together.
المقادير :
٤٠٠ جرام تونة طازجة .
٢ بصل اخضر مقطع شرائح دائرية .
بهارات ( ملح - فلفل اسود )
مكونات الصوص :
نصف معلقة صغيرة فلفل اسود .
نصف معلقة مسطردة مجففة .
ربع بصلة مبشورة .
ربع معلقة كبيرة زيت سمسم .
٣ معالق زيت زيتون او زيت نباتي .
٦٠ مللي خل ارز ان لم يتوفر خل تفاح .
٦٠ مللي صويا صوص .
٤٠ جرام سكر نخيل ان لم يتوفر سكر بني .
٥ جرام عجينة واسابي اليابانية .
الطريقة :
١ . يتم خلط الفلفل و بودرة المسطردة و البصل المبشور في بولة صغيرة و يضاف زيت السمسم و و زيت الزيتون مع الخل و الصويا و يضرب الخليط حتي يندمج
٢ . يوضع السكر في طاسة صغيرة مع قليل من الماءعلي النار حتي يتحول الي كراميل ثم يضاف ٢٥ مللي من الماء حتي لا يغلظ ثم يضاف الي الخليط السابق ببطء
٣ . يضرب الواسابي مع معلقتين من الصوص حتي يندمج ثم يضاف للصوص .
٤ . تسخن طاسة علي نار حامية .
٥ . ترش التونة بزيت الزيتون و الملح و الفلفل الاسود و توضع في الطاسة و تقلب علي كل جانب حتي الحصول علي درجة السواء المطلوبة حسب الرغبة .
No comments:
Post a Comment