Poultry - الدواجن


‏Beetroot and Potatoes Chicken - فراخ بالبنجر و البطاطس

.

Ingredient

500g Chicken breast deboned
200g baby potatoes cut into wedges
200g boiled beetroot, drained
1 Red onion cut into wedges
1 lemon cut into wedges
1 garlic cloves, thinly sliced  
1 cup chicken stock
1 tsp cumin
1 tsp rosemary   

method:

1) add cumin, rosemary, salt and pepper on chicken and stir
2) Add a pan on high heat and cook the chicken for 2-3 minutes each side or tell golden then remove to a plate
3) Add the potatoes, onion, and lemon to the same pan after add the olive oil and cook for 5 minutes or until golden
4) remove to roasting pan put chicken on top surrounded by beetroot add the stock and pasting the chicken with the pan juiced occasionally for 20 - 25 minutes until chicken golden and cooked

المكونات :
٥٠٠ جرام صدور فراخ
٢٠٠ جرام بنجر مسلوق حجم صغير و مقطع علي ٨
٢٠٠ جرام بطاطس حجم صغير و مقطع علي ٨
١ بصلة حمراء مقطعة علي ٨
١ ليمونة مقطعة علي ٨ 
١ فص ثوم مقطع شرائح رفيعة
١ كوب مرقة فراخ
١ معلقة شاي كمون
١ معلقة شاي روزماري
الطريقة :
١ يضاف الكمون و الروزماري علي الفراخ و يقلب و يتبل بالملح و الفلفل 
٢ توضع طاسة علي نار حامية و ترش بزيت الزيتون و توضع الفراخ لمدة ٢-٣ دقائق علي كل جانب حتي تتحول للون الدهبي و ترفع في طبق خارجي 
٣ ترش كمية اخري من زيت الزيتون في نفس الطاسة و تضاف البطاطس و البصل و الليمون و يقلب لمدة ٥ دقائق او حتي يتغير لون البطاطس للون الدهبي
٤ تضاف محتويات الطاسة الي صينية و توضع صدور الفراخ و البنجرو يضاف المرقة و يوضع في الفرن علي ١٩٠ درجة لمدة من ٢٠ الي ٢٥ دقيقة و ترش الفراخ من ان لاخر بصوص الصينية حتي تستوي الفراخ و البطاطس  




============================
Honey and mustard chicken - ‎فراخ بالعسل و المسطردة
Ingredients 
300 g chicken fillet 
200 g potatoes, peeled, cut into 2cm pieces 
200 g  sweet potato, peeled, cut into 2cm pieces
100 g fresh mushrooms.
2 tablespoons olive oil
1 tablespoons honey 
1 tablespoon wholegrain mustard 
1 orange, juiced

Method
1. Preheat oven to 240°C.
2 .Combine 1 tablespoon of oil, honey, mustard and 2  tablespoons of orange juice in a large baking dish. Add chicken and turn to coat.
3. Combine remaining oil with sweet potatoes and potatoes in different  owl, add the potatoes to non-stick roasting pan. Season with salt and pepper.
4. Place potatoes on top shelf of oven. Roast for 10 minute , turning occasionally,add the sweet potato for another 10 minutes.
5.Place chicken on lower shelf of oven. Roast, basting occasionally, for 20 minutes.
6. add mushroom to the potato and Swap pans around in oven. 
7.Roast potatoes and chicken for a further 20 minutes or until potatoes are golden and tender and chicken is cooked through.
8.Divide the potatoes between serving plates. Top each with checkin Serve.
 المقادير 
٣٠٠ جرام فراخ مخلية.
٢٠٠ جرام بطاطس مقشرة و مقطعة مكعبات.
٢٠٠ جرام بطاطا مقشرة و مقطعة مكعبات.
١٠٠ جرام مشروم طازج.
٢ معلقة زيت زيتون.
١ معلقة كبيرة عسل نحل .
١ معلقة كبيرة خردل مسطردة حبوب .
٢ برتقالة عصير.

الطريقة
١ . يتم تسخين الفرن ال ٢٤٠ درجة.
٢ .يتم خلط معلقة زيت زيتون +العسل+الخردل+ملقة كبيرة عصير برتقال و توضع الفراخ علي الخليط السابقو تقلب في صينية.
٣ .يضاف معلقة زيت الزيتون علي البطاطس و البطاطا كل علي حدة ثم توضع الطاطس في صينية اخري  و ترش بالملح و الفلفل.
٤ .توضع صينية البطاطس في الرف العلوي للفرن لمدة ١٠ دقائق ثم تضاف البطاطا لمدة ١٠ دقائق اخري.
٥ .توضع صنية الفراخ في الرف السفلي من الفرن مع الاحتفاظ بصنية البطاطس في الرف العلوي لمدة ٢٠ دقيقة اخري و تقلب محتويات الصنيتان من ان لاخر.
٦ . يضاف المشروم علي صنية البطاطس مع التقليب ثم تنقل للرف السفلي من الفرن مع رفع صنية الفراخ للرف العلوي لمدة ٢٠ دقيقة اخري او حتي تستوي البطاطس و تتحول الفراخ للون الدهبي .
٧ . يتم وضع البطاطس في الاطباق و توضع الفراخ فوقها مع رش جزء من صوص الفراخ و تقدم.


Rachael Ray 365: No Repeats--A Year of Deliciously Different Dinners (A 30-Minute Meal Cookbook)The Homestyle Amish Kitchen Cookbook: Plainly Delicious Recipes from the Simple Life

===========================
*****************************
Poultry



Poultry is a category of domesticated birds kept by humans for the purpose of collecting their eggs, or killing for their meat and/or feathers.
These include chickens, quails, turkeys, ducks and geese.
Poultry also includes other birds which are killed for their meat, such as pigeons or doves. 




الدواجن هي فئة من الطيور المستأنسة التي يحتفظ بها  البشر لغرض جمع بيضها ، أو من أجل لحومها .
وتشمل الدجاج والديك الرومي والسمان و البط و الأوز و الحمام