salad & side dishes - السلطة وأطباق جانبية



Balsamic roasted onions - بصل بخل البلزمك
Ingredients 
2 large brown onions 
1 cup chicken stock 
1 tbs fresh thyme leaves
Half tbs brown sugar 
1 tbs balsamic vinegar
 Freshly ground pepper

Method
1. Preheat oven to 200°C. Cut the onions in half lengthways and trim the tops. Peel away the skin, leaving the base intact. Cut in half lengthways again. Place into a shallow baking dish, cut side up.
2. Put the chicken stock into the dish. Sprinkle the onions with thyme leaves and sugar, then drizzle with the balsamic vinegar.
3. Season with the pepper. Cover tightly with foil.
4. Roast the onions for 40 minutes, then remove the foil and cook for another 40-50 minutes, until tender
and the liquid has reduced. Serve hot.
المقادير :

٢ بصلة حمراء كبيرة.
١ كوب مرقة دجاج.
١ معلقة صغيرة زعتر(يفضل طازج ان وجد)
نصف معلقة كبيرة سكر بني.
١ معلقة كبيرة خل بلزمك.
فلفل اسود

الطريقة:

١. يسخن الفرن علي ٢٠٠ درجة و يتم تقطيع البصل علي ٨ بالطول و يوضع في صينية صغير و جهة القطع لأعلي.
٢ . توضع مرقة الدجاج و يرش السكر و الزعتر و خل البلزمك.
٣ . يرش بالفلفل الاسود و يغطي باحكام بفويل الومنيوم.
٤ . و يوضع في الفرن لمدة ٤٠ دقيقة ثم يزال الفويل و يوضع لمدة ٤٠ دقيقة اخري او حتي يستوي و تقدم ساخنة. 

Pyrex Glass 17pc Bake Store Serve Set w/LidsPyrex 12-Piece Glass Bake Serve ?N Store Set

======================
************************
Potato Gratin - بطاطس جراتان

Ingredients

3 big potatoes ,peeled and finely sliced.

¼ cup cream
¼ cup milk
parmesan grated
fresh nutmeg ground
Salt and pepper

Method

1.Grease tray with olive oil and line with baking paper. 
2. Pace layers of potatoes on top of each other. At every layer add a little of the milk, cream, nutmeg and salt and pepper. and press down on each layer. 
3. On the last layer finish with a little parmesan.
4.Place another sheet of grease proof paper on top of potatoes and another tray for weight.
5. Bake for 30-40 minutes in the oven on 180C.

المقادير

٣ بطاطس حجم كبير مقطعة شرائح رفيعة

٣ معالق كبيرة كريمة
ربع كوب لبن
جبنة بارميجان مبشورة
 ملح - فلفل - جوزة الطيب

الطريقة

١ .يتم رش صينية بزيت الزيتون و يوضع لفة ورق زبدة في قاع الصينية.
٢.يوضع  حلقات البطاطس في الصينية طبقات بين كل طبقة و الاخري قليل من الكريمة و اللبن و رشة ملح و فلفل وجوزة الطيب و جبنة بارمجان و يتم الضغط بعد كل طبقة.
٣.و الطبقة الاخيرة تنتهي بالجبنة البارميجان.
٤.و يتم وضع ورقة زبدة علي الطبقة الاخيرة و يتم وضع صينية اخري او ثقل علي ورق الزبدة لضغط محتويات الصينية.
٥.توضع الصينية في الفرن علي درجة حرارة ١٨٠ لمدو من ٣٥ الي ٤٥ دقيقة.

=======================
*************************
Salad
Salad is any of a wide variety of dishes including: vegetable salads; salads of pasta, legumes, eggs, or grains; mixed salads incorporating meat, poultry, or seafood and fruit salads.

They may include a mixture of cold and hot, often including raw vegetables or fruits.
Green salads include leaf lettuce and leafy vegetables with a sauce or dressing.
Other salads are based on pasta or noodles.
 Most salads are traditionally served cold, although some, such as south German potato salad, are served warm.
Green salads including leaf lettuces are generally served with a dressing, as well as various garnishes such as nuts or croutons, and sometimes with the addition of meat, fish, pasta, cheese, eggs, or whole grains.

السلطة انها طائفة واسعة من الأطباق بما في ذلك :  سلطة الخضراوات ؛ السلطات من المعكرونة والبقوليات، والبيض ، أو الحبوباو حتي دمج السلطات مع اللحوم والدواجن، أوالمأكولات البحرية، وهي قد تشمل مزيج من البارد والساخن، وغالبا ما تشمل الخضار الطازجة أو الفواكه.
السلاطة الخضراء تشمل الخس والخضار الورقية مع صلصة أو صوص  و بعض السلطات تقدم باردة و البعض الاخر تقدم ساخنة .