Seafood - مأكولات بحرية

Tuna with sashimi sauce - تونة بصوص الساشيمي

Ingredients
400 g fresh quality tuna
1 spring onion, finely sliced in rounds
Dressing
½ tsp crushed black peppercorns
½ tsp mustard powder
¼ small red onion, finely grated
¼ tbsp sesame oil
40ml olive oil
60ml rice wine vinegar
60ml soy sauce
40g palm sugar
5g wasabi paste

Souse :
To make the dressing, combine the pepper, mustard powder and grated onion in a mortar to form a paste. Transfer to a mixing bowl. Combine the sesame and  olive oils together with the vinegar and soy. Add to the paste and whisk together. Put the palm sugar in a small saucepan with a dash of water and caramelise until a golden brown. Add 25ml of water to stop the caramelisation. Slowly add the caramelised sugar to the dressing. Mix the wasabi paste with two tablespoons of the dressing and whisk until smooth. Add it to the dressing and whisk together.
 المقادير :
٤٠٠ جرام تونة طازجة .
٢ بصل اخضر مقطع شرائح دائرية .
بهارات ( ملح - فلفل اسود )

مكونات الصوص :
نصف معلقة صغيرة فلفل اسود .
نصف معلقة مسطردة مجففة .
ربع بصلة مبشورة .
ربع معلقة كبيرة زيت سمسم .
٣ معالق زيت زيتون او زيت نباتي .
٦٠ مللي خل ارز ان لم يتوفر خل تفاح .
٦٠ مللي صويا صوص .
 ٤٠ جرام سكر نخيل ان لم يتوفر سكر بني .
٥ جرام عجينة واسابي اليابانية .

الطريقة :
١ . يتم خلط الفلفل و بودرة المسطردة و البصل المبشور في بولة صغيرة و يضاف زيت السمسم و و زيت الزيتون مع الخل و الصويا و يضرب الخليط حتي يندمج 
٢ . يوضع السكر في طاسة صغيرة مع قليل من الماءعلي النار حتي يتحول الي كراميل ثم يضاف ٢٥ مللي من الماء حتي لا يغلظ ثم يضاف الي الخليط السابق ببطء 
٣ . يضرب الواسابي مع معلقتين من الصوص حتي يندمج ثم يضاف للصوص .
٤ .  تسخن طاسة علي نار حامية .
٥ . ترش التونة بزيت الزيتون و الملح و الفلفل الاسود و توضع في الطاسة و تقلب علي كل جانب حتي الحصول علي درجة السواء المطلوبة حسب الرغبة .
===========================================
************************************************

Molokheya with prawns - ملوخية بالجمبري

Ingredients :
300 g peeled prawns.
frozen molokheya 400 g
150 g carrots sliced.
1 red onion, halved, thinly sliced.
1 tomato diced.
1 garlic cloves, finely chopped.
1 tbs lemon jause.
2 tbs chopped fresh celery.
2 tbs chopped fresh parsley.
1 chicken stock cube.
1 tsp coriander seeds ground.
1 tbs salted butter.
spices ( salt, black pepper, cumin)

Method :
1. But 2-3 cub of water (600 ml) on medium heat.
2. add carrots,celery,half the onion ,garlic, stock cube, lemon gauss and spice with salt, black pepper and cumin.
3. add prawns after boil tell prawns get cooked.
4. filter soup and set prawns a side and but the soup on heat tell boil.
5. but a large frying pan over medium heat, spray with oil and add onion ,tomato,parsley and prawns in order and stir.
6. add molokheya to the boiling water ,add the pan content and change the heat to law heat bring to boil and turn off the heat.
7. add butter on a pan on medium heat tell bubble, add the coriander seed ground, stir for a min and add to the molokheya.
 المقادير :
 ٣٠٠ جرام جمبري مقشر.
 ١ كيس ملوخية ٤٠٠ جم.
 ١٥٠ جرام جزر حلقات.
 ١ بصلة حمراء مقطعة.
١ طماطم مقطعة مكعبات.
١ فص ثوم مفروم.
عصير نصف ليمونة.
٢ معلقة كبيرة كرفس مقطع.
٢ معلقة كبيرة كزبرة خضراء مقطع.
 ١ مكعب مرقة دجاج.
١ معلقة كسبرة ناشفة.
١ معلقة كبيرة دبدة.
 بھارات ) ملح – فلفل اسود – كمون (.

الطريقة : 
١. يوضع من ٢-٣ اكواب مياة )حوالي 600 مللي لتر(  علي نار متوسطة. 
٢. يضاف الجزر والكرفس و نصف كمية البصل و الثوم و مكعب المرقة و عصير الليمون ويتبل بالملح و الفلفل و الكمون.
٣. يضاف الجمبري للمكونات السابقة بعد الغليان حتي يستوي الجمبري .
٤. يتم رفع الجمبري و يتم ووضعة جانبا و يتم تصفية الحساء من المكونات السابقة ووضعة علي نار متوسطة حتي الغليان
٥. يتم وضع طاسة علي النار و رش قليل من الزيت و اضافة  البصل و الطماطم و الكسبرة الخضراء و الجمبري بالترتيب و يقلب.
٦. تضاف الملوخية علي الحساء المغلي و يضاف محتويات الطاسة و يقلب علي نار ھادئة حتي يبدٔا الغليان ثم يرفع من علي النار.
٧. يتم وضع معلقة ذبدة في الطاسة و تحمر الكزبرة الناشفة ثم تضاف علي الملوخية.
==========================================
*************************************************
==========================================
Seafood - مأكولات بحرية




Seafood usually refers to any food that grows in water.  Some common examples of seafood include fish, prawns, squid, octopus, muscles, oysters and other shellfish.  Some plants that grow in water can also be eaten and are referred to as seaweed.
Seafood has been eaten by humans for millennia and has almost always been fished from seas, oceans, lakes and rivers.
More recently farming has allowed for seafood to be produced specially for human consumption.  This allows people to eat seafood while still protecting fish stocks in the wild.




المأكولات البحرية وعادة هي نوع من الطعام الذي ينمو في الماء. بعض الأمثلة الشائعة من المأكولات البحرية وتشمل السمك والجمبري والحبار والأخطبوط، الاستاكوزا، والمحار والرخويات الأخرى. يمكن لبعض النباتات التي تنمو في المياه أن تأكل ايضا ويشار إليها بالأعشاب البحرية.
وقد تم تناول المأكولات البحرية من قبل البشر منذ آلاف السنين، و تم صيدها من البحار والمحيطات والبحيرات والأنهار
في الآونة الأخيرة يتم زراعة الأسماك التي يتم إنتاجها خصيصا للاستهلاك البشري